Gå direkt till innehåll
Olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i våra vattendrag.
Olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i våra vattendrag.

Nyhet -

Gifter från biltvätt på gatan hamnar i Möckeln

Det är vår i luften och många passar på att tvätta bilen hemma på garageuppfarten. Men de flesta tänker kanske inte på att tungmetaller, oljerester och tvättkemikalier åker rakt ut i våra vattendrag efter att ha runnit ner i närmaste markbrunn.

Dagvattenbrunnarna i Karlskoga är till för att leda bort regn- och smältvatten från våra vägar och trottoarer. Vattnet som hamnar här passerar alltså inte reningsverket i Aggerud. Det innebär att biltvättvattnet hamnar antingen i Möckeln, Kilstabäcken, Svartälven, Timsälven eller via diken rakt ut i naturen.

- Vi vill vädja till alla att välja en tvätthall eller tvättautomat istället. Där tas vattnet om hand på rätt sätt med hjälp av oljeavskiljare och går därefter till reningsverket, säger Peter Jarl, marknadschef på Karlskoga Energi & Miljö.

Bilvårdsprodukter som är miljömärkta är anpassade för att brytas ner i ett reningsverk. Hamnar de istället i ett vattendrag påverkas djurlivet.

Till helgen uppmärksammas problemet nationellt genom branschföreningen Svenskt Vatten. Varje år sker cirka 15 miljoner biltvättar på gator och garageuppfarter runt om i Sverige.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Peter Jarl

Peter Jarl

Presskontakt Marknadschef Marknad och kommunikation 0586-750 210