Gå direkt till innehåll
Driftchef Jan Björk visar de nya containrarna för återvinning av textilier som nu finns vid Mosseruds återvinningsanläggning i samarbete med Myrorna.
Driftchef Jan Björk visar de nya containrarna för återvinning av textilier som nu finns vid Mosseruds återvinningsanläggning i samarbete med Myrorna.

Pressmeddelande -

Nya behållare ska ge ökad återanvändning av textilier i Karlskoga

Genom ett samarbete mellan Karlskoga Energi & Miljö och Myrorna placeras nu fyra behållare för textilier på återvinningsanläggningen. Istället för att slänga sina kläder, väskor, handskar, skärp etc. hemma i sopkorgen eller bland brännbart på tippen kan man nu istället slänga det i en avsedd behållare. Innehållet transporteras sedan till Myrornas produktionsanläggning i Karlstad där allt sorteras utifrån om det är helt och rent och kan säljas i någon av kedjans secondhand-butiker, eller om det är trasigt och istället ska återanvändas till exempelvis stoppning i bilsäten. Mindre än 10 procent av Myrornas insamlade textilier är oanvändbara och går vidare till förbränning. Överskottet från intäkterna av sålda plagg i butikerna går till socialt arbete för utsatta i samhället.

- Vi tror starkt på det här och det har varit lyckat i flera andra kommuner. Det känns såklart bra att bidra till ett ökat återbruk. Och att överskottet går till socialt utsatta gör att det känns ännu bättre, säger Jan Björk, driftchef på Mosseruds återvinningsanläggning i Karlskoga.

Fram tills idag har slängda textilier förbränts på kraftvärmeverket i Björkborn där det omvandlats till fjärrvärme.

I samband med att nya behållare för textilier placeras på återvinningsanläggningen kommer även en container för inredningsartiklar att ställas dit. Den kommer på plats inom kort. Där kan man lämna små prylar för hemmet som man inte längre vill ha, såsom lampor, glas och prydnadssaker.

- Alla är välkomna till oss på Mosserud med sina kläder och prylar. Om man känner sig osäker på hur det ska sorteras så hjälper vi gärna till på plats, säger Jan Björk.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Koncernen Karlskoga Energi & Miljö består av totalt åtta bolag som är hel- eller delägda.

Koncernen Karlskoga Energi & Miljö består av moderbolaget Karlskoga Energi & Miljö AB med de fem helägda dotterbolagen Karlskoga Elnät AB, Karlskoga Kraftvärmeverk AB, VA-bolaget i Karlskoga AB, Karlskoga Stadsnät AB och Karlskoga Vattenkraft AB.

Koncernen har förutom de helägda dotterbolagen även andelar i andra bolag. Renhållningsbolaget i Mellansverige AB ägs till 91 % av Karlskoga Energi & Miljö AB. Övriga 9 % ägs av Storfors kommun.

Biogasbolaget i Mellansverige AB ägs till 50 % av Karlskoga Energi & Miljö AB och övriga 50 % ägs av KumBro AB, vilket är Kumla och Örebro kommuners gemensamma utvecklingsbolag.  

Kontakter

Peter Jarl

Peter Jarl

Presskontakt Marknadschef Marknad och kommunikation 0586-750 210