Gå direkt till innehåll
På reningsverket i Aggerud rensas mängder med skräp bort från avloppsvattnet - men vissa skadliga ämnen går inte att rena bort.
På reningsverket i Aggerud rensas mängder med skräp bort från avloppsvattnet - men vissa skadliga ämnen går inte att rena bort.

Pressmeddelande -

75 ton skräp för mycket i Karlskogas avlopp

Varje år hamnar 75 ton skräp i Karlskogas avlopp och skapar problem. Mycket kommer från toaletter där allt från tops och bindor till kattsand och godispapper spolas ner. Nu tar Karlskoga Energi & Miljö, Karlskogahem och Karlskoga kommun ett samlat grepp för att upplysa om konsekvenserna och förändra beteendet.

- Felspolningar ger inte bara besvärliga stopp i avloppsrören, det förstör dyrbar utrustning i reningsverket och förorenar vattnet i Möckeln och andra vattendrag. Eftersom inte alla skadliga ämnen i skräpet kan renas bort följer vissa kemikalier och tungmetaller med det renade vattnet ut i naturen, berättar Peter Jarl, marknads- och kommunikationschef på Karlskoga Energi & Miljö.

    De tre aktörerna startar nu en gemensam kampanj i samband med Världsvattendagen för att informera om problemen. Under en period kommer Karlskogaborna mötas av budskapet på flera olika håll, bland annat sätts klisterdekaler upp på många kommunala toaletter.

    Hushållspapper och hårstrån vanliga bovar

    Till vanliga felspolningarna som ger stopp i avloppet hör hushållspapper och hårstrån. Toapapper är tillverkat för att lösas upp i vatten till skillnad från hushållspapper som är gjort för att hålla ihop för en bra uppsugning. De klumpar ofta ihop sig med annat skräp som har spolats ner. Hårstrån som har rensats från hårborstar är segt och hållbart och fungerar lite som armering bland allt annat skräp.

    På Karlskogahem hör stopp i avloppsrören hos hyresgästerna till vardagen.

    - Vi har drygt 2700 hyreslägenheter och problem med avloppet hör till den vanligaste typen av felanmälningar. Det kostar så klart mycket pengar över tid, helt i onödan. Mycket handlar nog om okunskap hos den som spolar fel och det hoppas vi kunna förbättra nu, säger Micael Björkbacka, servicechef på Karlskogahem.

      Hormonstörande och cancerframkallande

      Det som reningsverket inte klarar att få bort följer med det renade vattnet ut i Möckeln. Hit hör bland annat ämnen från mediciner, starka rengöringsmedel, snusprillor och fimpar. De innehåller bland annat tungmetaller som är cancerframkallande och hormonstörande vilket inte bara påverkar oss människor - det får också förödande konsekvenser för fiskar, fåglar och andra däggdjur.

      - I slutänden är det Möckeln som tar emot de ämnen som inte hör hemma där. Vår sjö med många fina badstränder och goda möjligheter till fiske är något som vi alla tillsammans behöver vara rädda om, för att vi och framtida generationer ska kunna njuta av vad den har att erbjuda även i framtiden, säger Lotta Björkman, chef för ekologisk hållbarhet på Karlskoga kommun.

        Inte unikt för Karlskoga

        - De här problemen finns överallt och nu tar vi ett samlat grepp för att informera lokalt. Reningsverket tar emot avloppsvatten från drygt 30 000 personer och vi hoppas att den här kampanjen ska få många att ändra sitt beteende och tänka till kring vad man spolar ner i toaletten, säger Peter Jarl.

        Kontaktpersoner:

        Karlskoga Energi & Miljö AB
        Peter Jarl, marknads- och kommunikationschef
        Tel: 0586-750 210
        Mail: peter.jarl@karlskogaenergi.se

        Karlskoga kommun
        Lotta Björkman, chef ekologisk hållbarhet
        Tel: 0586-620 83
        Mail: charlotta.bjorkman@karlskoga.se

        Karlskogahem
        Micael Björkbacka, servicechef
        Tel: 0586-657 21
        Mail: micael.bjorkbacka@karlskogahem.se

        Relaterade länkar

        Ämnen

        Regioner


        Tillsammans ska vi bli Sveriges mest hållbara företag. Så lyder vår vision. Vi är det lokala energibolaget i Karlskoga med omkring 200 medarbetare – och vi spänner bågen högt. Vårt engagemang omfattar mer än att leverera energi till kommuninvånarna - vi brinner för att utveckla orten på många plan. Vi är en förenande kraft för en trygg vardag, fritid och framtid.

        Genom att hela tiden utveckla våra cirkulära affärer vill vi vara motorn som gör det möjligt för fler att leva hållbart. Våra verksamhetsområden är värme, el, ånga, biogas, biogödsel, vatten och avlopp, renhållning, återvinning, stadsnät och småskalig vattenkraft.

        Karlskoga Energi & Miljö ägs av Karlskoga kommun och omsätter cirka en miljard kronor per år.


        Kontakter

        Peter Jarl

        Peter Jarl

        Presskontakt Marknadschef Marknad och kommunikation 0586-750 210