Gå direkt till innehåll
Gatubrunnen är ingen papperskorg. Här växer ett viktigt budskap fram utanför biblioteket i Karlskoga.
Gatubrunnen är ingen papperskorg. Här växer ett viktigt budskap fram utanför biblioteket i Karlskoga.

Pressmeddelande -

Sjö på gatan ska minska nedskräpning – gatukonst visar miljöproblem

Fimpar, snus, godispapper och annat skräp som slängs ner i dagvattenbrunnar förorenar i slutändan våra sjöar. Det här är ett problem som nu illustreras med hjälp av gatukonst i Karlskoga.

Konstverket växer fram runt en dagvattenbrunn i centrala Karlskoga. Nyfikna samlas runt konstnären och flera frågar vad som är på gång. Bakom initiativet står Karlskoga Energi & Miljö som har hand om dagvattenledningarna i kommunen. Syftet är att på ett iögonfallande sätt informera om ett miljöproblem.

- Sådant som slängs ner i gatubrunnarna passerar inte reningsverket. Det gör att gifter från fimpar, snus och annat sköljs rakt ut i våra vattendrag och till slut hamnar i Möckeln – samma sjö som vi fiskar och badar i. Värst är kadmium från fimpar som kan påverka hälsan. Vi vill att den här kampanjen ska bli en ögonöppnare för hur vi kan hjälpas åt att bevara vattnet och ekosystemet, säger Peter Jarl, kommunikationschef på Karlskoga Energi & Miljö.

Gatukonst nytt grepp

Att använda gatukonst som informationskanal är ett nytt grepp för Karlskoga Energi & Miljö. Idé och genomförande står Bulldozer kommunikationsbyrå för, tillsammans med konstnären Robert Forsberg, Super G.

- Vi är fullmatade med olika budskap i alla olika kanaler och det krävs något extra för att sticka ut och få människor att stanna upp. Den här målningen kommer vi fortsätta att vidareutveckla så att den även kommer till liv via kameran i din mobiltelefon. Genom att låta den fysiska världen möta den digitala på en plats där det inte är förväntat hoppas vi kunna göra ett intryck, säger Johan Malmberg, Creative Director på Bulldozer kommunikationsbyrå.

- Vi nappade direkt på förslaget. Att illustrera problemet utan att vifta med pekpinnar tror vi på. Inte minst hoppas vi fånga nyfikenheten hos våra yngre invånare där det finns mycket att vinna inför framtiden, säger Peter Jarl.

  Övrig information:

  Gatumålningen växer fram utanför biblioteket i Karlskoga under onsdagen den 17 augusti och eventuellt även torsdagen. Ring 0586-750 106 om du är intresserad av att mötas på plats och träffa konstnären under onsdagen eller torsdagen.

  Ämnen

  Regioner


  Tillsammans ska vi bli Sveriges mest hållbara företag. Så lyder vår vision. Vi är det lokala energibolaget i Karlskoga med omkring 200 medarbetare – och vi spänner bågen högt. Vårt engagemang omfattar mer än att leverera energi till kommuninvånarna - vi brinner för att utveckla orten på många plan. Vi är en förenande kraft för en trygg vardag, fritid och framtid.

  Genom att hela tiden utveckla våra cirkulära affärer vill vi vara motorn som gör det möjligt för fler att leva hållbart. Våra verksamhetsområden är värme, el, ånga, biogas, biogödsel, vatten och avlopp, renhållning, återvinning, stadsnät och småskalig vattenkraft.

  Karlskoga Energi & Miljö ägs av Karlskoga kommun och omsätter cirka 800 Mkr per år.


  Presskontakt

  Peter Jarl

  Peter Jarl

  Presskontakt Marknadschef Marknad och kommunikation 0586-750 210

  Relaterat innehåll