Pressmeddelande -
Stor pantmaskin till Mosseruds återvinningscentral
I dagarna öppnas en Pantamera Express på Mosserud. Här kan besökarna panta hela säckar på en gång och sedan välja vart pengarna ska gå.
Pantmaskinen är placerad nära rampen och ska underlätta för besökarna att panta kladdfritt eftersom all pant hälls i ett fack. Maskinen kan ta emot plast och metall samtidigt och på bara några minuter sorterar den hundratals förpackningar.
- Sedan vi började ta emot pant för drygt tre år sedan har de inlämnade mängderna ökat konstant. Det är tack vare att Karlskogaborna är så duktiga pantare som Pantamera ger oss den här maskinen med helt andra möjligheter än vi haft tidigare, säger Peter Jarl, marknadschef på Karlskoga Energi & Miljö.
I Sverige finns cirka 60 likadana maskiner runtom på olika återvinningscentraler och den närmaste finns i Karlstad.
Miljövinst
Med den nya maskinen är förhoppningen att ännu fler väljer att panta. Även importerade burkar utan pant tas emot och går till återvinning. Allt som lämnas in sparar koldioxid och över tid blir besparingen stor. Under 2020 ökade antalet inlämningar via Pantamera Express-maskiner och totalt gjordes en koldioxidbesparing på 180 000 ton i Sverige för all insamlad pant.
Välja vart pengarna ska gå
När pantningen är klar kan man välja vart pengarna ska gå direkt på skärmen vid maskinen. Pengarna kan antingen skänkas till en lokal organisation eller en förening som är ansluten till Pantamera. Det går även att få en värdecheck att handla för i mataffären eller få pengarna insatta direkt på det egna bankkontot.
- Under de år som vi tagit emot pant på Mosserud har Karlskogaborna varit väldigt givmilda när det gäller att skänka pant vilket har gett ett värdefullt tillskott till flera lokala organisationer. Just nu går pengarna till Kvinnoföreningen mot våld i Karlskoga/Degerfors men vi byter mottagare med jämna mellanrum.
Ämnen
Regioner
Karlskoga Energi & Miljö säljer tjänster inom produktion och distribution av värme, el, ånga och biogas. Andra verksamheter är vatten- och avlopp, renhållning, återvinning, stadsnät och småskalig vattenkraft. Företaget sysselsätter cirka 190 anställda och omsätter drygt 600 Mkr per år.