Gå direkt till innehåll
Fallfrukt blir till biogas i Karlskoga

Pressmeddelande -

Fallfrukt blir till biogas i Karlskoga

På Mosseruds återvinningsanläggning finns sedan några veckor tillbaka en container för fallfrukt.

Här kan den som har överbliven frukt hemma i trädgården lämna överskottet. Det går sedan vidare till biogasanläggningen där det blir till biogas och biogödsel.

Hittills har 620 kg lämnats in.

- Frukt har mycket bra egenskaper för att rötas och användas i processen för produktion av biogas. Och det material som återstår efter rötningen används som gödsel inom jordbruket. All frukt som lämnas in kommer alltså till nytta på fler än ett sätt, säger Fredrik Dufin, driftchef på biogasanläggningen i Karlskoga.

Biogas kan bland annat användas som drivmedel för fordon. Ett kilo fallfrukt motsvarar en körsträcka på en till två kilometer med en biogasbil.

- Om man bara har små mängder överbliven frukt så går det bra att slänga den i den bruna matavfallspåsen tillsammans med sina övriga matresten. Oavsett hur man gör är det viktigt att det inte kommer med annat material som grenar, kvistar, plast eller annat som ej går att producera biogas av, säger Fredrik.

Ämnen

Regioner


Koncernen Karlskoga Energi & Miljö består av totalt åtta bolag som är hel- eller delägda.

Koncernen Karlskoga Energi & Miljö består av moderbolaget Karlskoga Energi & Miljö AB med de fem helägda dotterbolagen Karlskoga Elnät AB, Karlskoga Kraftvärmeverk AB, VA-bolaget i Karlskoga AB, Karlskoga Stadsnät AB och Karlskoga Vattenkraft AB.

Koncernen har förutom de helägda dotterbolagen även andelar i andra bolag. Renhållningsbolaget i Mellansverige AB ägs till 91 % av Karlskoga Energi & Miljö AB. Övriga 9 % ägs av Storfors kommun.

Biogasbolaget i Mellansverige AB ägs till 50 % av Karlskoga Energi & Miljö AB och övriga 50 % ägs av KumBro AB, vilket är Kumla och Örebro kommuners gemensamma utvecklingsbolag.  

Kontakter

Peter Jarl

Peter Jarl

Presskontakt Marknadschef Marknad och kommunikation 0586-750 210

Relaterat innehåll

Intresset för biogas ökar, bland annat som bränsle för industrier.

Biogasanläggningen i Karlskoga firar 10 år - marknaden breddas

I december 2013 klipptes bandet till biogasanläggningen i Gottebol. Sedan dess har hundratusentals ton matavfall, gödsel och ensilage från hela regionen levererats hit och omvandlats till förnybar biogas och biogödsel. Och framtiden ser lovande ut.