Pressmeddelande -
Biogasanläggningen i Karlskoga firar 10 år - marknaden breddas
I december 2013 klipptes bandet till biogasanläggningen i Gottebol. Sedan dess har hundratusentals ton matavfall, gödsel och ensilage från hela regionen levererats hit och omvandlats till förnybar biogas och biogödsel. Och framtiden ser lovande ut.
2009 föddes idén om en biogasanläggning i Karlskoga för att producera förnybart bränsle av lokala råvaror. Bygget påbörjades 2012 av Karlskoga Energi & Miljö och ett år senare gick invigningen av stapeln med ett ägarskap tillsammans med Örebro och Kumla kommuner. Ett decennium senare är det en av de största biogasanläggningarna i regionen som bland annat levererar till Svealandstrafikens busstrafik.
- Innan beslutet landade i att bygga en biogasanläggning gick tankarna först till en etanolfabrik. Idag kan vi konstatera att valet på biogas blev lyckat där vi genom åren har trappat upp kapaciteten för att möta marknadens behov. Nu ökar intresset av produkten som bränsle både hos industri och sjöfart och vi ser positivt på framtiden, säger Peter Jarl, marknadschef på Karlskoga Energi & Miljö.
Stärker affären
Biogasbolaget sysselsätter ett tiotal anställda vid anläggningen och producerar idag drygt 42 GWh biogas per år vilket innebär en ökning med drygt 30 procent de senaste åren. Även biogödseln har ökat och produkten är attraktiv på marknaden.
- Vi tar emot matavfall från 20 kommuner, gödsel och ensilage från närliggande lantbruk och rester från livsmedelsindustrin. Senaste tiden har vi även börjat leverera gas tillbaka till livsmedelsindustrin som använder den i sin produktion. Det sluter kretsloppet och stärker affären.
Ämnen
Regioner
Tillsammans ska vi bli Sveriges mest hållbara företag. Så lyder vår vision. Vi är det lokala energibolaget i Karlskoga med omkring 200 medarbetare – och vi spänner bågen högt. Vårt engagemang omfattar mer än att leverera energi till kommuninvånarna - vi brinner för att utveckla orten på många plan. Vi är en förenande kraft för en trygg vardag, fritid och framtid.
Genom att hela tiden utveckla våra cirkulära affärer vill vi vara motorn som gör det möjligt för fler att leva hållbart. Våra verksamhetsområden är värme, el, ånga, biogas, biogödsel, vatten och avlopp, renhållning, återvinning, stadsnät och småskalig vattenkraft.
Karlskoga Energi & Miljö ägs av Karlskoga kommun och omsätter cirka en miljard kronor per år.