Gå direkt till innehåll
Sebastian Cabander och Tony Ring inviger stationen med en premiärladdning.
Sebastian Cabander och Tony Ring inviger stationen med en premiärladdning.

Pressmeddelande -

Laddstation för lastbilar invigd i Karlskoga – länets första i sitt slag

Här finns plats för åtta fordon att ladda nära intill E18 – idag invigdes Karlskogas nya publika laddstation som blir en viktig kugge i Mellansveriges infrastruktur för godstransporter.

Karlskoga Energi & Miljö har låtit uppföra laddstationen med hjälp av 7,6 miljoner i bidrag från Energimyndighetens satsning Regionala elektrifieringspiloter för tunga transporter. Bygget som kostat cirka 8,5 miljoner har gått snabbt sedan bidraget beviljades under sommaren 2022.

- Fantastiskt att vi har fått allt på plats på den här relativt korta tiden. Hela området är 7000 kvadratmeter och bestod tidigare av skog. Att stationen skulle placeras här intill E18 har varit givet från start, nu blir det ett kluster för förnybara drivmedel i och med att anläggningen för laddningen ligger granne med vår biogastankstation, berättar Sebastian Cabander, VD på Karlskoga Energi & Miljö.

Under invigningen bjöds det på en guidad rundtur och en symbolisk premiärladdning av Karlskogas första eldrivna sopbil. Stationen erbjuder fyra snabbladdare för tunga fordon och fyra så kallade depåladdare för både personbilar och tunga fordon. Snabbladdarna erbjuder upp till 360 kW kontinuerlig effekt.

Kommunstyrelsens ordförande Tony Ring höll ett invigningstal och betonade vikten av att Karlskoga ligger i framkant med hållbara lösningar.

- Nu när laddarna är i drift jobbar vi vidare för att färdigställa området med bland annat rastplatsmöbler och informationstavlor, säger Cabander.

***

Laddstationen har finansierats med bidrag från Energimyndighetens satsning Regionala elektrifieringspiloter för tunga transporter.

Ämnen

Regioner


Tillsammans ska vi bli Sveriges mest hållbara företag. Så lyder vår vision. Vi är det lokala energibolaget i Karlskoga med omkring 200 medarbetare – och vi spänner bågen högt. Vårt engagemang omfattar mer än att leverera energi till kommuninvånarna - vi brinner för att utveckla orten på många plan. Vi är en förenande kraft för en trygg vardag, fritid och framtid.

Genom att hela tiden utveckla våra cirkulära affärer vill vi vara motorn som gör det möjligt för fler att leva hållbart. Våra verksamhetsområden är värme, el, ånga, biogas, biogödsel, vatten och avlopp, renhållning, återvinning, stadsnät och småskalig vattenkraft.

Karlskoga Energi & Miljö ägs av Karlskoga kommun och omsätter cirka en miljard kronor per år.


Kontakter

Relaterat innehåll