Gå direkt till innehåll
Placeringen av en laddstation i Karlskoga blir strategiskt viktig i mellansveriges transportstråk.
Placeringen av en laddstation i Karlskoga blir strategiskt viktig i mellansveriges transportstråk.

Pressmeddelande -

Laddstation för lastbilar byggs i Karlskoga

Snart ska tunga fordon för godstransporter kunna ladda el på en ny anläggning vid Mosserud i Karlskoga. Spaden sätts i marken redan i höst och allt ska stå klart inom ett år.

Laddinfrastrukturen för tung trafik ligger långt efter det väntade behovet samtidigt som fordonstillverkarna lanserar allt fler eldrivna lastbilsmodeller. För att möta behovet ska en ny laddstation byggas av Karlskoga Energi & Miljö bredvid den nuvarande tankstationen för biogas intill Mosseruds återvinningscentral.

- Det är ett riktigt bra läge nära E18 och anläggningen blir en viktig pusselbit i den regionala infrastrukturen för publika laddstationer med el. Dessutom är det bra att samla flera drivmedel på ett och samma ställe, säger Peter Jarl, marknadschef på Karlskoga Energi & Miljö.

  Etablera stråk

  Bygget beräknas kosta 7,6 miljoner och finansieras av bidrag från Energimyndighetens satsning Regionala elektrifieringspiloter för tunga transporter. Projektet ska bidra till att öka takten på elektrifieringen i regionen och etablera sammanbundna stråk av laddstationer för godstransporter. Etableringen i Karlskoga ses som strategiskt viktig med tanke på placeringen i mellansveriges transportstråk.

  - Det är en rejäl satsning eftersom varje laddpunkt ska kunna erbjuda minst 350 kW kontinuerlig effekt. Det är ungefär dubbla effekten mot de absolut snabbaste personbilsladdarna som finns i nuläget. Vi fick beskedet om bidraget under sommaren och vi drar igång direkt. Den nya anläggningen ska vara klar i september 2023.

   Ämnen

   Kategorier

   Regioner


   Tillsammans ska vi bli Sveriges mest hållbara företag. Så lyder vår vision. Vi är det lokala energibolaget i Karlskoga med omkring 200 medarbetare – och vi spänner bågen högt. Vårt engagemang omfattar mer än att leverera energi till kommuninvånarna - vi brinner för att utveckla orten på många plan. Vi är en förenande kraft för en trygg vardag, fritid och framtid.

   Genom att hela tiden utveckla våra cirkulära affärer vill vi vara motorn som gör det möjligt för fler att leva hållbart. Våra verksamhetsområden är värme, el, ånga, biogas, biogödsel, vatten och avlopp, renhållning, återvinning, stadsnät och småskalig vattenkraft.

   Karlskoga Energi & Miljö ägs av Karlskoga kommun och omsätter cirka 800 Mkr per år.


   Kontakter

   Peter Jarl

   Peter Jarl

   Presskontakt Marknadschef Marknad och kommunikation 0586-750 210

   Relaterat innehåll