Gå direkt till innehåll
Tystgående elsopbil rullar nu i Karlskoga.
Tystgående elsopbil rullar nu i Karlskoga.

Pressmeddelande -

Premiär för eldriven sopbil i Karlskoga

Nu breddas fordonsparken som hittills har dominerats av biogasdrivna sopbilar. Karlskogas första eldrivna sopbil går i drift under veckan och utöver låga utsläpp bidrar den sänkta ljudnivån till en bättre miljö både för personal och för omgivningar.

Elsopbilen från Scania blir den femte hos Renhållningsbolaget som hämtar avfall i Karlskoga och Storfors. Den kommer att trafikera Karlskogas centrala delar med start vecka 25.

- Jättekul att ta den i drift och dessutom ligga i framkant. Vi arbetar aktivt både med gröna bränslen och ruttoptimering för att minimera miljöpåverkan. I och med att elsopbilen inte har någon förbränningsmotor blir ljudet lägre vilket både förbättrar arbetsmiljön och ökar trivseln för invånarna, säger Peter Jarl, marknadschef.

Utvärdera efter hand

Renhållningsbolaget i Mellansverige AB ägs tillsammans av Karlskoga och Storfors och har hand om avfallet i båda kommunerna.

- Förhoppningen är att den kan köra en hel arbetsdag innan den behöver laddas men det beror på en rad faktorer, till exempel sträcka, antal tömningar, väderlek och temperatur. Ju oftare vi bromsar in desto mer laddas de nio batterierna av sig själv så den passar att använda i centrum. Å andra sidan drar komprimatorn som pressar ihop soporna en del så vi får testa oss fram när det gäller förbrukningen.

Den nya laddstationen för tunga fordon som byggs vid Mosserud blir en naturlig laddplats. Den beräknas stå klar i slutet av sommaren. Ett stenkast därifrån ligger laddstationen för biogas där övriga sopbilar tankar.

- Mycket positivt att vi kan bredda oss med fler förnybara bränslen i fordonsparken. Vi smyger igång med den här elbilen och utvärderar efter hand.

Ämnen

Regioner


Tillsammans ska vi bli Sveriges mest hållbara företag. Så lyder vår vision. Vi är det lokala energibolaget i Karlskoga med omkring 200 medarbetare – och vi spänner bågen högt. Vårt engagemang omfattar mer än att leverera energi till kommuninvånarna - vi brinner för att utveckla orten på många plan. Vi är en förenande kraft för en trygg vardag, fritid och framtid.

Genom att hela tiden utveckla våra cirkulära affärer vill vi vara motorn som gör det möjligt för fler att leva hållbart. Våra verksamhetsområden är värme, el, ånga, biogas, biogödsel, vatten och avlopp, renhållning, återvinning, stadsnät och småskalig vattenkraft.

Karlskoga Energi & Miljö ägs av Karlskoga kommun och omsätter cirka en miljard kronor per år.


Kontakter

Peter Jarl

Peter Jarl

Presskontakt Marknadschef Marknad och kommunikation 0586-750 210

Relaterat innehåll