Gå direkt till innehåll
Landshövding Lena Rådström Baastad får en rundtur i tryckstegringsstationen av Sebastian Cabander, Karlskoga Energi & Miljö.
Landshövding Lena Rådström Baastad får en rundtur i tryckstegringsstationen av Sebastian Cabander, Karlskoga Energi & Miljö.

Pressmeddelande -

Nytt energisystem i Karlskoga och Degerfors invigt

Sammankopplingen av Karlskogas och Degerfors fjärrvärmenät är klar och det nya gemensamma energisystemet invigdes under fredagen av landshövding Lena Rådström Baastad.

Beslutet om en sammankoppling togs våren 2022 och sedan dess har arbetet pågått intensivt. Tio kilometer rör har grävts ner, nya tryckstegringsstationer har byggts i båda orter och produktionsanläggningarna har anpassats till det nya nuläget. Under sommaren har den första energin flödat i systemet och under kvartal 3 kommer ledningen att fortsätta med provdrift för att i slutet av hösten övergå till kommersiell drift.

- Härligt att vi står här och formellt kan inviga framtidens energisystem vid en av de nya stationerna. Byggnationen har följt planen och det är många parter som har levererat mycket på kort tid. Det här är i första hand ett klimatprojekt men det för även med sig många andra fördelar, säger Peter Lilja, VD på Degerfors Energi.

Det bästa från båda bolagen

Utöver stora koldioxidbesparingar skapar det gemensamma systemet ökad robusthet med minskad störningskänslighet. Det ger också helt nya möjligheter att optimera investeringar och underhåll.

- Vi kan nyttja det bästa från båda bolagen och stärka fjärrvärmens konkurrenskraft. Samtidigt avlastas båda elnäten i och med att fastigheterna kan värmas med annan infrastruktur. Lägg därtill en kraftigt ökad lokal elproduktion. Det här är något som båda energibolagen och dess kommunala ägare ska vara stolta över, sammanfattar Sebastian Cabander, VD på Karlskoga Energi & Miljö.

Stort Klimatklivsbidrag

Prislappen höll sig under de budgeterade 136 Mkr varav upp till 61 miljoner kommer från Klimatklivet som är ett investeringsstöd från Naturvårdsverket och EU. Det är det största Klimatklivsbidraget som delats ut i Örebro och Värmlands län.

Det fortsatta ansvaret för drift och utveckling kommer att hanteras hos det nya gemensamma bolaget Möckeln Energi AB som äger ledningen och tryckstationerna.

- Samarbete är vägen framåt för klimatarbetet. Den här satsningen är värd varenda krona, det är en investering för nästkommande generationer, säger Lena Rådström Baastad och förklarar nya systemet invigt.

Ämnen

Regioner


Tillsammans ska vi bli Sveriges mest hållbara företag. Så lyder vår vision. Vi är det lokala energibolaget i Karlskoga med omkring 200 medarbetare – och vi spänner bågen högt. Vårt engagemang omfattar mer än att leverera energi till kommuninvånarna - vi brinner för att utveckla orten på många plan. Vi är en förenande kraft för en trygg vardag, fritid och framtid.

Genom att hela tiden utveckla våra cirkulära affärer vill vi vara motorn som gör det möjligt för fler att leva hållbart. Våra verksamhetsområden är värme, el, ånga, biogas, biogödsel, vatten och avlopp, renhållning, återvinning, stadsnät och småskalig vattenkraft.

Karlskoga Energi & Miljö ägs av Karlskoga kommun och omsätter cirka en miljard kronor per år.


Kontakter

Peter Jarl

Peter Jarl

Presskontakt Marknadschef Marknad och kommunikation 0586-750 210

Relaterat innehåll

Sebastian Cabander från Karlskoga Energi & Miljö och Peter Lilja från Degerfors Energi vid grävstart på Industrigatan i Degerfors.

Första spadtaget för Karlskoga och Degerfors gemensamma fjärrvärmeledning – koldioxidutsläppen kommer minska avsevärt

Under 2024 ska orternas gemensamma fjärrvärmeledning stå klar som ett led i Klimatlivsprojektet från Naturvårdsverket. Nu tas första symboliska spadtaget vid Industrigatan i Degerfors där ledningen kommer att gå.
Grävarbetet sätter igång från båda håll och nu påbörjas även avverkning av skog längs ledningssträckan. I Degerfors startar grävningen på Industrigatan i riktning mot centrum och i Kar

Sebastian Cabander och Peter Lilja

Sammankoppling av Karlskoga och Degerfors fjärrvärmenät på väg att bli verklighet

Karlskoga Energi & Miljö och Degerfors Energi har tillsammans sökt och beviljats medel från Naturvårdsverkets investeringsstöd Klimatklivet för att bygga samman sina fjärrvärmenät. Sammankopplingen av näten kommer att gynna den regionala utvecklingen och ge stora miljövinster i form av kraftigt minskade koldioxidutsläpp.