Nytt energisystem i Karlskoga och Degerfors invigt
Sammankopplingen av Karlskogas och Degerfors fjärrvärmenät är klar och det nya gemensamma energisystemet invigdes under fredagen av landshövding Lena Rådström Baastad.
Sammankopplingen av Karlskogas och Degerfors fjärrvärmenät är klar och det nya gemensamma energisystemet invigdes under fredagen av landshövding Lena Rådström Baastad.
Media bjuds in till invigningen fredagen den 30 augusti kl. 11.00 vid Baggängsvägen 1 i Karlskoga.
Ett drygt år har gått sedan Karlskoga fick sin första elsopbil. Både arbetsmiljön och trivselfaktorn för omgivningen har ökat och nu är ytterligare ett fordon på ingång för att trappa upp elektrifieringen.
Utfasningen av torv som bränsle är främsta faktorn till att utsläppen halverats de senaste fem åren. Och det kommer fortsätta sjunka när sammankopplingen med Degerfors fjärrvärmenät står klar under året.
2023 blev ett rekordår för Biogasbolaget både när det gäller produktion och leverans.
I december 2013 klipptes bandet till biogasanläggningen i Gottebol. Sedan dess har hundratusentals ton matavfall, gödsel och ensilage från hela regionen levererats hit och omvandlats till förnybar biogas och biogödsel. Och framtiden ser lovande ut.
Sammankopplingen av Karlskogas och Degerfors fjärrvärmenät fortsätter och nu gör projektet en stor tidsvinst när ledningarna svetsas ihop av en robot.
Idag invigdes Karlskogas nya publika laddstation som med sin placering intill E18 blir en viktig kugge i Mellansveriges infrastruktur för godstransporter.
Nu breddas fordonsparken som hittills har dominerats av biogasdrivna sopbilar. Karlskogas första eldrivna sopbil går i drift under veckan och utöver låga utsläpp bidrar den sänkta ljudnivån till en bättre miljö både för personal och för omgivningar.
På ett 7000 kvadratmeters område intill E18 har skog avverkats och markarbetena är i full gång. Redan i höst ska tunga fordon kunna ladda el på den nya stationen vid Mosserud i Karlskoga.
En ledning på tio kilometer ska byggas för att koppla ihop Karlskogas och Degerfors fjärrvärmenät och den ska vara klar om två år. Projekteringen är igång och nu undersöks placeringen.
Snart ska tunga fordon för godstransporter kunna ladda el på en ny anläggning vid Mosserud i Karlskoga. Spaden sätts i marken redan i höst och allt ska stå klart inom ett år. Projektet genomförs i samarbete med Energimyndigheten.
Söndagsöppet är ett önskemål från kunderna som nu blir verklighet. Under en testperiod har återvinningscentralen öppet alla dagar i veckan.
Karlskoga Energi & Miljö och Degerfors Energi har tillsammans sökt och beviljats medel från Naturvårdsverkets investeringsstöd Klimatklivet för att bygga samman sina fjärrvärmenät. Sammankopplingen av näten kommer att gynna den regionala utvecklingen och ge stora miljövinster i form av kraftigt minskade koldioxidutsläpp.
När priserna på drivmedel skenar fortsätter den lokalproducerade biogasen att vara ett konkurrenskraftigt bränsle. Trots det förändrade marknadsläget ligger biogaspriset just nu 16-17 procent under bensin och diesel.
I december 2019 upptäcktes ett läckage av olja vid Karlskoga Energi & Miljös kraftstation Liljendal i Filipstads kommun. Trots en rad åtgärder läckte olja ut i älven vilket nu har resulterat i en miljödom.
Biogasanläggningen i Karlskoga har säkrat matavfallsleveranser från fyra kommuner. Karlstad, Kil, Säffle och Åmål tecknar avtal efter upphandling och därigenom utökas samarbetena utanför den egna regionen.
Trots rekordhöga nivåer på elpriserna i Sverige påverkas inte fjärrvärmepriset. Tack vare en bra bränslemix på kraftvärmeverket kan priserna ligga kvar oförändrade under 2022.
I dagarna öppnas en Pantamera Express på Mosseruds återvinningscentral. Den stora maskinen underlättar hanteringen för pantaren och förhoppningen är att den ska bidra till minskade koldioxidutsläpp.
Karlskoga Energi & Miljö sätter upp hela 40 nya ”biogaspumpar” runt om i Karlskoga. I ett samarbete med Karlskogas förskolor ska barnen på ett lekfullt sätt lära sig om det lokala kretsloppet.