Nytt energisystem i Karlskoga och Degerfors invigt
Sammankopplingen av Karlskogas och Degerfors fjärrvärmenät är klar och det nya gemensamma energisystemet invigdes under fredagen av landshövding Lena Rådström Baastad.
Sammankopplingen av Karlskogas och Degerfors fjärrvärmenät är klar och det nya gemensamma energisystemet invigdes under fredagen av landshövding Lena Rådström Baastad.
Media bjuds in till invigningen fredagen den 30 augusti kl. 11.00 vid Baggängsvägen 1 i Karlskoga.
Ett drygt år har gått sedan Karlskoga fick sin första elsopbil. Både arbetsmiljön och trivselfaktorn för omgivningen har ökat och nu är ytterligare ett fordon på ingång för att trappa upp elektrifieringen.
Utfasningen av torv som bränsle är främsta faktorn till att utsläppen halverats de senaste fem åren. Och det kommer fortsätta sjunka när sammankopplingen med Degerfors fjärrvärmenät står klar under året.
2023 blev ett rekordår för Biogasbolaget både när det gäller produktion och leverans.
I december 2013 klipptes bandet till biogasanläggningen i Gottebol. Sedan dess har hundratusentals ton matavfall, gödsel och ensilage från hela regionen levererats hit och omvandlats till förnybar biogas och biogödsel. Och framtiden ser lovande ut.
Sammankopplingen av Karlskogas och Degerfors fjärrvärmenät fortsätter och nu gör projektet en stor tidsvinst när ledningarna svetsas ihop av en robot.
Idag invigdes Karlskogas nya publika laddstation som med sin placering intill E18 blir en viktig kugge i Mellansveriges infrastruktur för godstransporter.
Fredagen den 29 september bjuder Karlskoga Energi & Miljö in media till invigningen av den nya laddstationen för tunga fordon i Karlskoga.
Nu breddas fordonsparken som hittills har dominerats av biogasdrivna sopbilar. Karlskogas första eldrivna sopbil går i drift under veckan och utöver låga utsläpp bidrar den sänkta ljudnivån till en bättre miljö både för personal och för omgivningar.
Varje år hamnar 75 ton skräp i Karlskogas avlopp varav mycket kommer från felspolningar i toaletten. Vissa ämnen går inte att rena bort, till exempel tungmetaller som är cancerframkallande - de följer med det renade vattnet ut i Möckeln.
På ett 7000 kvadratmeters område intill E18 har skog avverkats och markarbetena är i full gång. Redan i höst ska tunga fordon kunna ladda el på den nya stationen vid Mosserud i Karlskoga.
En sjö mitt på gågatan skapar uppmärksamhet utanför biblioteket i centrala Karlskoga. Konstverket med 3D-effekt illustrerar att skräp som kastas ner i gatubrunnar åker rakt ut i våra sjöar.
Fimpar, snus, godispapper och annat skräp som slängs ner i dagvattenbrunnar förorenar i slutändan våra sjöar. Det här är ett problem som nu illustreras med hjälp av gatukonst i Karlskoga.
Snart ska tunga fordon för godstransporter kunna ladda el på en ny anläggning vid Mosserud i Karlskoga. Spaden sätts i marken redan i höst och allt ska stå klart inom ett år. Projektet genomförs i samarbete med Energimyndigheten.
Nu fasas det fossila bränslet torv ut och CO2-utsläppen kommer att halveras från kraftvärmeverket i Björkborn.
Söndagsöppet är ett önskemål från kunderna som nu blir verklighet. Under en testperiod har återvinningscentralen öppet alla dagar i veckan.
I december 2019 upptäcktes ett läckage av olja vid Karlskoga Energi & Miljös kraftstation Liljendal i Filipstads kommun. Trots en rad åtgärder läckte olja ut i älven vilket nu har resulterat i en miljödom.
Biogasanläggningen i Karlskoga har säkrat matavfallsleveranser från fyra kommuner. Karlstad, Kil, Säffle och Åmål tecknar avtal efter upphandling och därigenom utökas samarbetena utanför den egna regionen.
Karlskogas luftledningar ses regelbundet över från ovan med värmekamera av en drönare som upptäcker brister. I kombination med 3D-scanning och ett nytt analyssystem blir det proaktiva arbetet mer effektivt och Karlskoga Energi & Miljö kan som enda kommunalt energibolag i regionen stoltsera med tekniken.